Cum sa devii arbitru de fotbal?

Pentru a putea dobandi calificarea de arbitru trebuie sa urmezi un curs organizat de catre Comisia de Arbitri din cadrul Asociatiei Judetene de Fotbal de pe raza judetului in care locuiesti. Acesta se desfasoara, in general, in perioada toamna – iarna, avand o durata de 15 – 100 ore, recomandarea Comisiei Centrale fiind ca toate cursurile de arbitri de fotbal sa functioneze intre 15 noiembrie – 15 martie. Totusi, fiecare CJA, poate adapta ‘’Regulamentul de organizare’’, cu acordul CCA, in functie de nevoile existente in judetul respectiv si de conditiile pe care le poate asigura in vederea unei bune desfasurari a cursurilor. Acest regulament de organizare si desfasurare a cursurilor de arbitri de fotbal, elaborat de catre Comisia Centrala a Arbitrilor, in septembrie 2009, prevede, la punctul 4 – Recrutarea cursantilor, ca:

„4.1. Poate urma cursul de arbitri de fotbal orice cetatean roman, precum si orice cetatean strain cu domiciliul legal stabilit in Romania, cu precadere jucator de fotbal, cu o conduita exemplara in societate si fara sa fi suferit condamnari penale, in urma depunerii documentelor pentru examenul de admitere.

4.2. Inscrierea la examenul (verificarea) de admitere se face pe baza de cerere individuala, in care se vor arata:
a) numele si prenumele;
b) domiciliul;c) data nasterii;
d) profesia si locul de munca;
e) daca si unde a jucat fotbal.

4.2.1. La cererea de inscriere se va anexa cazierul judiciar, adeverinta medicala din care sa rezulte inaltimea, greutatea si ca este apt medical pentru a urma cursurile de arbitri de fotbal, copii legalizate dupa actele de identitate si de studii, chitanta de achitare a taxei de participare, fisa tip cu datele personale (dupa modelul elaborat de C.C.A.) etc.

4.3. Limita de varsta, minim 14 ani – maxim 25 ani.’’

Precizari – ca sa obtii ecusonul si insigna de cavaler al fluierului nu conteaza daca esti baiat sau fata, daca ai jucat sau nu fotbal, important este sa-ti placa sportul rege, sa vrei sa devii arbitru si sa fi dispus sa faci sacrificii pentru acest lucru. Pentru ca a fi arbitru nu este atat de simplu pe cat pare. Aceasta activitate presupune, pe langa talent, foarte multa munca si foarte multe alte lucruri pe care trebuie sa le iei in calcul daca vrei sa faci performanta. Cei care au practicat sau practica fotbalul, indiferent de nivel, pe langa avantajul cunoasterii fenomenului, ‘’simt’’ altfel jocul, in comparatie cu cei care s-au intalnit cu sportul rege doar prin intermediul televizorului. Totusi, cu multa munca si rabdare acest “handicap” poate fi recuperat. Important este sa vrei!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: